Linus J. Schatullmakare | VirkesförrådetEnglish version to be available

Virkesförrådet

Virkesförrådet

Jag sågar oftast mitt virke själv Inte av ekonomiska skäl Inte heller av praktiska skäl

Genom att såga mitt virke själv kan jag komma över träslag som annars inte går att hitta ute i handeln. I mitt virkesförråd kan du hitta de flesta Svenska träslag så som tex al, alm, ask, björk, hassel, oxel, plommon, päron och äpple. Träden jag fäller får torka utomhus med en tum per år. Virke som är sågat två tum tjockt får därmed torka två år ute innan det tas in för att driva ut den sista fukten. Möbelindustrin har inte detta tålamod. Istället lägger de sitt virke i virkessorkar som hettas upp till ca 80 grader. På så vis kan virket gå från blött till möbeltorr (relativ fuktkvot på 5-8 %) inom tre veckors tid. Processen är bra, sett ur ett ekonomiskt perspektiv, men inte ur ett estetiskt perspektiv. Värmebehandlingen gör nämligen att virket bleks och tappar delar av sin naturliga lyster och får en ”strävare” struktur. Alla som någon gång handhyvlat industriellt torkad björk och sedan direkt bytt till en lufttorkad björk vet skillnaden.