Sidobord 2016

Dimension (LxBxH): Ca 750x400x790 mm

Material trä: Ek, hassel, valnöt körsbär och bloodwood

Material sten: Carerramarmor

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Inom heminredning 2016 är de få saker som är populärare än marmor. Jag hade länge funderat på ett bord med stenskiva och nu kändes som en passande tid för ett sådant projekt. Fokus skulle självklart ligga på bordsskivan men jag ville ha något mer på bordet som drog blickarna till sig. Något dekorativt. Detta utan att ta all uppmärksamheten från stenen. Sedan ville jag göra ett ”enklare” mer modernare bord.

Blombord 2016

Dimension (LxBxH): Ca 800x250x620 mm

Material trä: Ask

Material sten: Carerramarmor

Material metall: Mässing, stålplåt och rostfri plåt

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Att tillverka ett blombord är faktiskt något jag haft i tankarna sedan jag startade mitt snickeri. Jag är absolut ingen blommänska och är helt i avsaknad av ”gröna fingrar” men jag tycker mycket om växters klara och skarpa färger. I mina möbler brukar jag ofta väva in flera olika träslag för att de ska bli behaglig att titta på, annat än rent geometriskt. Tanken med ett blombord blir att lämna över denna, den sista delen av skapandet till kunden. Utgångspunkten var därför att ta fram ett blombord som tilltalar dagens heminredare. Själv ser jag mig det stå i en sekelskiftesvåning. Väggarna målade i någon gråskala. Det massiva ekgolvet härligt slitet. Och där jämt den bruna skinsoffan har någon ställt blombordet. En färgklick som lyser upp det annars sparsmakat inredda hemmet.

Skärbräda 2016

Dimension (LxBxH): Ca 600x400x60 mm

Trädslag: Ek och valnöt

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Knappast någon har väll missat mediabruset som uppstod när Per Morberg lanserade sin skärbräda. I hans fall rörde det sig bara om en något större planka. Thats it. Att tillverka en skärbräda som bräcker Morbergs kändes som en udda, men rolig grej att göra. Resultatet blev denna bastanta pjäs på dryga 11 kg stavlimmade ek och valnöt. Fördelen med en skärbräda gjord av stavlimmade träbitar, dvs med stående träfibrer, är att du får en näst intill outslitlig produkt. Varje gång du skär i den med en kniv klyvs möjligen fibrerna. Men den fukt som är på kniven gör att trät sväller och skåran ”läker” ihop. I Andra fallet, när träfibrerna ligger ner, så skärs de av vid varje hackning med kniven. Detta innebär att du successivt nöter ner skärbrädan.

Damarbetsbord 2016

Dimension (LxBxH): Ca 680x770x375 mm

Trädslag: Al, Amarant, Bok, ene, furu, fågelögonlönn, hassel, mahogny (Honduras och Sipo), plommon, valnöt och äpple

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Som så många andra hävdar jag att den Gustavianska stilepoken, 1700-talets andra hälft, är den absolut förnämsta perioden inom svenskt möbelhantverk. Hela stilidealet bygger på romersk arkitektur hämtad från utgrävningarna av Pompeji som påbörjades år 1748. I denna möbel har jag ledat inspiration bland några av Sveriges finaste möbelsnickare från denna epok. Syftet var aldrig att göra en renodlad stilmöbel. Extra fokus har lagts på träval till bordets olika delar. Tillexempel så är lådsidorna gjorda av klibbal, lådbottnen fanerad med ene och blindträt i lådframstycket består av furu. Klibbal användes näst intill uteslutande vid lådtillverkning av finare möbler under denna period. Detta då klibbal är det svenska träslag som arbetar minst mellan sommar och vinter. Att fanera lådbottnar med ene-trä fyller två funktioner. Dels avger enen en god doft samtidigt som samma doft fungerar avskräckande för skadeinsekter.

Hatthylla 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 1020x400x350 mm

Material: 12 mm vitlackerad stålplåt samt mässingsstänger

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Inspirationen till hatthyllan har hämtats från SKF:s kullager. De första hatthyllorna jag tillverkade lät jag vara obehandlade för att få en industriell känsla. Kullagersegmenten, eller hästskorna som vissa kallat dem, är laserskurna ur 12 mm tjock varmvalsad stålplåt (EN 10130 DC01). Detta exemplar har blästrats och behandlats med vit pulverlack vilket jag hoppas ska ha givit en renare och mjukare känsla. Mellan segmenten löper åtta mässingsstänger med diameter 10 mm. 48 förzinkade stoppringar håller ihop konstruktion. Dimension

Soffbord 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 1015x535x485 mm

Träslag: Alm, ek och valnöt

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Soffbord i massiv svensk alm och underrede i valnöt och ek. Almen växte på Veberöds tågstation och fäleds någon gång under 1990-talet. Tidningshylla och hjul av mässing.

Skåp 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 455x280x1505 mm

Trädslag: Al, ek, en, furu, hassel, mahogny, plommon och valnöt

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Köksbord 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 1455x895x750 mm

Trädslag: Björk

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Köksbord helt i björk. Skivan består av fyra hoplimmade massiva björkplankor som behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. Ben och sarger består av björk som målats i samma kulkör som går att välja till Carl Malmstens stol Lilla Åland. Bordet finns idag tillsammans med fyra Lilla Åland stolar i just denna kulkör.

Sidobord 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 890x405x795 mm

Trädslag: Ek

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Sidobord 2 2015

Dimensioner (LxBxH): Ca 645x380x765 mm

Trädslag: Al, Amarant, en, furu, fågelögonlönn, hassel, mahogny, plommon och valnöt

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Vitrinskåp 2014

Dimension (LxBxH): Ca 480x265x1485 mm

Trädslag: Björk och ek

Pris: kontakt@linusschatullmakare.se

Vitrinskåp i vitoljad björk med hyllor och underrede i ek. Insidan av skåpet tepetserad med handtryckt tapet från 1940. På grund av då rådande världskrig fanns inte tillräckligt med bindemedel vid tillverkning av tapeten varpå den måste hanteras extra varsamt vid applicering. Glaset i dörrarna är antikbehandlat. Knoppar och fothylsor av mässing.

Vinylskåp 2013

Dimensioner (BxHxD): mm

Trädslag:

Sidobord 2012

Dimensioner (BxHxD): mm

Trädslag:

Pall 2011

Dimensioner (BxHxD):  mm

Trädslag: